Рилски манастир-екскурзии

Рилски манастир-екскурзии

ТопТаксиТрансферс предлага индивидуални малки екскурзии до всички туристически обекти в България.

Рилският манастир е български ставропигиален манастир.Това един от най-значимите културни паметници в България.Символ е на страната, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.Разположен е в Югозападна Българияобласт Кюстендилобщина Рила. Основан е през Х век от св. Иван Рилски, в горното течение на Рилска река.

История

Легендата разказва (а историците считат), че основател на манастира е Св. Иван Рилски. Монахът идва по тези земи през 30 – те години на X век, за да се отдаде на отшелничество, пост и молитва далеч от светската суета.

Открил светецът една пещера близо до мястото, където се намира сегашния манастир и в нея изкарал последните 5 години от живота си. Няколко месеца след кончината му, мощите му са събрани и пренесени в Търново. Това се случило по време на управлението на цар Петър и най-вероятно благодарение на царя, Иван Рилски е канонизиран за светец.

През следващите години мощите на светеца са местени многократно, докато накрая са пренесени в църквата в Рилския манастир, където могат да бъдат почетени днес.

В непосредствена близост до пещерата, в която е изживял последните години от живота си Св. Иван Рилски, негови последователи издигнали малка, каменна църква, която стои и до днес.

Рилски манастир-екскурзии

Какво още можете да видите в и около Рилския манастир?

Манастирски музей

Освен основните сгради, с които ви запознахме, добра идея би било, ако докато сте в манастирската обител отделите от времето си, за да разгледате Музейната експозиция към манастира. Основан в края на XIX век, музеят съхранява ценни образци на българското изкуство през периода XIV – XIX век. Един от най-ценните експонати, които се намират тук е дървен кръст с изящна дърворезба, дело на майстора резбар отец Рафаил.

Магерницата

„Магерница” се нарича манастирската кухня и в нея можете да видите огромните казани, в които монасите са приготвяли курбан за миряните по време на големи празници.

Църква – костница „Въведение Богородично”

Църквата е построена специално за гробищни ритуали и стандартно, около нея са погребани всички монаси, които са живели в манастира, а вътре в храма се намира костницата. Гробищната църква е строена на три етапа, като първия етап започва още през XIV век.

„Въведение Богородично” се намира в южния край на манастирския комплекс.

Пещерата на Св. Иван Рилски

Пещерата, в която светецът е живял 5 години и в която е намерил вечен покой е сред най-големите забележителности в непосредствена близост до Рилския манастир.

Ако решите да я посетите, просто трябва да следвате маркираната 4 километрова пътека, която ще ви отведе право там.

Още в началото ви споменахме, че последователите на монаха – отшелник построили малка каменна църква до самата пещера. Е, тази църква стои и до днес и можете да я разгледате заедно с пещерата.

Църквата е построена най-вероятно през XIV век, но през 1820 г. е обновена.

В самата пещера се влиза през тесен отвор между скалата и църквата и според поверието, през него може да премине само този, който е праведен.

Легендата за светеца разказва, че бил лечител и помагал на всеки, който се нуждаел от неговата помощ. Може би това е една от причините около пещерата и църквата хората и до днес да завързват парцалчета, надявайки се Св. Иван Рилски да излекува заболяванията им.

Манастирският комплекс е действащ, мъжки манастир, който е отворен за посетители през цялата година.

Пред манастирските порти има обособен паркинг, така че можете спокойно да оставите колата си. Около манастира има достатъчно магазинчета за сувенири, от където можете да си закупите нещо за спомен, но ние ви съветваме да разгледате първо магазина за сувенири към манастира, където ще откриете голямо разнообразие от сувенири, които да отнесете у дома си за спомен от тази българска светиня.

Рилски манастир-екскурзии

Разгледайте и другите предложения на ТопТаксиТрансферс за пътувания.
Bulgarian Bulgarian English English