Крепостта Царевец-екскурзии

Крепостта Царевец-екскурзии

Велико Търново, безспорно, е един от най-красивите градове в България и съчетанието с богатата му история го прави задължителна дестинация за посещение. Разпростира се върху множество възвишения, а голяма част от него се намира в прегръдката на река Янтра. Това е центъра на културата на града, из който се прескача от забележителност на забележителност.

Най-величествена от всички е крепостта Царевец

Разположена е в близост до стария град на Велико Търново. Тя е била главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185 – 1393), когато Търново е столица на царството. През Средновековието хълмът, на който се намира, е изцяло застроен с жилищни и административни постройки.

Крепостта Царевец-екскурзии

Архитектурно-музейният резерват „Царевец” е един от най-посещаваните туристически обекти България. Разположен е на хълма Царевец, който се намира в старата част на град Велико Търново.

Хълмът е обитаван още от III хил. пр. Хр. През V-VII в. н.е. тук се е намирал най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия – Зикидева.

През IX в. тук възниква старобългарско селище, което бързо се разраства. Изграждането на крепостната стена, която е запазена и до днес, започва през XII в. Стената е с дължина 1100 м, дебела на места до 3,40 м и висока над 10 м.

Крепостта Царевец-екскурзии

Крепостта е имала три входа, които се виждат и днес. Главният вход, който е бил отбраняван от кули, е разположен от запад. Вторият вход е т.нар. Малка порта (Асеновата) и се намира на северозападната крепостна стена. Третият вход – Френкхисарската порта, е в югоизточния край на крепостта и се охранявал от бойна кула. Тази кула е известна като Балдуиновата кула, на името на латинския император Балдуин Фландърски, пленен в битката при Одрин през 1205 г. от цар Калоян. Легендата разказва, че след битката Балдуин бил затворен в тази кула, където по-късно умира.

За индивидуална екскурзия с ТопТаксиТрансферс използвайте контактната на форма.

Разгледайте и другите предложения на ТопТаксиТрансферс за пътувания.
Bulgarian Bulgarian English English